Jeśli Twój pies nie je wątróbki, to wiele traci. Nie tylko na czymś, co może naprawdę uwielbiać, ale na potężnym źródle składników odżywczych, które zasilają jego organizm.
Spis Treści
Czy pies może jeść wątróbkę?
Wątróbka to bogate w witaminy białko, które Twój pies może bezpiecznie spożywać w odpowiednich ilościach. Zawiera witaminę A, witaminy z grupy B, żelazo, miedź, cynk, niezbędne kwasy tłuszczowe i wiele innych. Wątróbka oczyszcza krew z toksyn i wspomaga zdrowy wzrok. Stanowi również zastrzyk składników odżywczych dla psów, które uległy wypadkowi lub zachorowały.
Dlaczego wątroba jest dobra dla psów?
Wątroba jest istotną częścią wspaniałej surowej diety dla Twojego psa i są szanse, że nie podajesz jej wystarczająco dużo. Jest to prawdziwe super jedzenie dla psów! Wątroba jest doskonałym źródłem białka, które ma niższą zawartość tłuszczu niż mięso. Ale to o wiele więcej niż tylko to.
Wątroba jest tak bogata w składniki odżywcze, że ludzie nazywają ją multiwitaminą natury. Oto tylko kilka składników odżywczych, które wątroba oferuje Twojemu psu.
- Witamina A — silny przeciwutleniacz. Wspomaga trawienie i pracę narządów rozrodczych.
- Witamina D — składnik odżywczy o kluczowym znaczeniu dla funkcji immunologicznych. Pomaga chronić przed nowotworami, chorobami autoimmunologicznymi i zakaźnymi. Wspomaga również wytrzymałość mięśni i kości.
- Kwas foliowy, witaminy z grupy B — wspomagają zdrowie psychiczne i nerwowe. Pomagają uniknąć zmęczenia i zapobiegają anemii.
- Żelazo — kształtuje hemoglobinę, funkcjonowanie mózgu, reguluje temperaturę ciała. Żelazo transportuje tlen do komórek krwi. Zwiększa to wytrzymałość i siłę psa. Brak żelaza powoduje zmniejszenie ilości przeciwciał i limfocytów T w układzie odpornościowym.
- Inne minerały jak miedź i cynk — wspierają zdrowie kości i stawów, skórę, sierść, odporność.
Czy psy mogą jeść surową wątrobę i gotowanej wątroby dla psów?
Zarówno surowa, jak i gotowana wątroba są pełne niezbędnych witamin, z których psy mogą czerpać korzyści.
Przeczytaj też:Dlaczego wychowanie szczeniaka jest takie trudne?
Jakim rodzajem mięsa jest wątroba?
Prawdopodobnie wiesz, że wątroba jest organem. Jednak nie jest to tylko organ, ale w surowych kręgach, jest znany jako organ wydzielający. Wszystkie organy, które wydzielają jakąś substancję, należą do tej kategorii. Inne to trzustka, nerki, jądra i jajniki, mózgi, oczy, śledziona i grasica.
Jako taka, stanowi nawet do 10% dziennego zapotrzebowania Twojego szczeniaka na narządy wydzielające w surowej karmie dla psów. Jest to jedna z multiwitamin Matki Natury, bogata w składniki odżywcze, szczególnie w witaminę A. Witamina A jest silnym antyoksydantem, który wspomaga trawienie i narządy rozrodcze Twojego psa.
Wilki jedzą najpierw organy swojej ofiary, ponieważ instynktownie wiedzą, jak bogate w składniki odżywcze są.
Czy psy mogą jeść surową wątróbkę?
Jest to bezpieczne, aby karmić psa surowej wątroby, tak długo, jak są one już przyzwyczajeni do surowej diet.
Istnieje ryzyko związane z karmieniem psa surowym jedzeniem. W rzeczywistości surowa wątroba jest bezpieczna do karmienia psów w umiarkowanych ilościach. Surowe mięso może zawierać bakterie i pasożyty jeśli pochodzi z niepewnego źródła.
Czy można zamrozić gotowaną wątróbkę dla psa?
Mrożona gotowana wątroba jest wspaniałym, zdrowym przysmakiem bez dodatków i konserwantów.
Możesz umieścić pokrojone w kostkę kawałki wątroby w szczelnym pojemniku i zamrozić je. Kiedy tylko będziesz gotowy do użycia, włóż kilka kawałków do lodówki, aby je rozmrozić.
Liofilizowane przysmaki z wątroby wołowej są również doskonałą alternatywą, gdy nie masz czasu na gotowanie.
Czy szczenięta mogą jeść wątrobę?
Ponieważ szczenięta są tak małe, najlepiej jest unikać podawania im wątroby, tylko w przypadku, gdy przypadkowo zjedzą zbyt dużo. Wątroba jest naprawdę wysoka w witaminę A i wszystko więcej niż 0,01 kg porcji wątroby może zwiększyć ilość witaminy A.
Przeczytaj też:Spuchnięte ucho u psa ?
Jedzenie wątroby wspomaga wątrobę Twojego psa.
Wątroba Twojego psa wykonuje tysiące ważnych funkcji w organizmie. Dlatego ważne jest, aby pomóc jej sprawnie działać. Możesz wzmocnić zdrowie wątroby poprzez karmienie psa wątrobą. Zasada ta jest znana od wieków przez praktyków medycyny naturalnej w tym Tradycyjnej Chińskiej Medycyny Weterynaryjnej. Karmienie konkretnego narządu przynosi korzyści temu narządowi.
Jedzenie nerek może wzmocnić nerki. Karmienie trzustki wspomaga trzustkę. Mięso z serca wspomaga zdrowie serca. A jedzenie wątroby wzmocni wątrobę Twojego psa.
Co zrobić, jeśli Twój pies nie lubi surowej wątróbki?
Wypróbuj te opcje, aby nakłonić psa do jedzenia wątróbki:
- Zmiel ją i wymieszaj z innymi mięsami. Ukrycie jej może pomóc!
- Lekko podsmaż zewnętrzną część wątroby na gorącej patelni z odrobiną tłuszczu. Tylko tyle, żeby zmienić teksturę, ale nie rozgotować jej na wylot.
Potencjalne zagrożenia związane z wątrobą dla psów.
Chociaż wątroba przynosi wiele korzyści zdrowotnych dla psów, istnieją również potencjalne problemy zdrowotne, na które należy uważać.
Najczęstszym problemem zdrowotnym związanym z wątrobą dla psów jest przedawkowanie witaminy A, które prowadzi do zatrucia witaminą A lub stanu, który jest medycznie znany jako hiperwitaminoza A.
Niektóre z objawów hiperwitaminozy A obejmują;
- Anoreksja lub przewlekła utrata apetytu,
- Nudności,
- Problemy trawienne,
- Łuszczenie się skóry,
- Wady wrodzone,
- Deformacja kości i ostrogi kostne,
- Drgawki i konwulsje,
- Uogólnione zmęczenie, oraz
- Paraliż.
Innym możliwym ryzykiem wątroby dla psów jest to, że może to spowodować reakcję alergiczną, zwłaszcza jeśli oferujesz mięso do swojego psiego przyjaciela po raz pierwszy.
Ponieważ Twój pies nie jest jeszcze wprowadzony do wątroby, organ ten może powodować u niego reakcje alergiczne w postaci problemów żołądkowo-jelitowych. Przykładami takich problemów są nudności i utrata apetytu, wymioty i biegunka oraz bóle brzucha.
Ponadto fakt, że wątroba nie zawiera prawie żadnych włókien oznacza, że może mieć działanie przeczyszczające, co zwiększa ryzyko wystąpienia biegunki u psa.
Jaką ilość wątroby można bezpiecznie spożywać?
Można bezpiecznie karmić wątrobę w małych ilościach raz w tygodniu. Powinna być ona jednak podawana jako dodatek żywieniowy, poza regularną dietą. Bezpieczne jest podawanie świeżych kawałków wątroby. Możesz też kupić w sklepie zoologicznym lub online przysmaki z wątroby przeznaczone dla psów.
Zbyt dużo wątroby powoduje przedawkowanie witaminy A, czego oczywiście chcesz uniknąć. Jeśli twój pies pochodzi z małej rasy, to 1-2 przysmaki z wątroby na tydzień są bezpieczne. Jeśli chodzi o średnie rasy, 3-4 smakołyki. A dla dużych psów, 5-6 smakołyków.
Wątroba wołowa, wątroba wieprzowa, wątroba jagnięca i wątroba z kurczaka są bezpieczne dla psów. Tylko trzymaj psa z dala od wątroby z dziczyzny. A to dlatego, że nie masz pojęcia, jaka jest jakość mięsa z tych organów.
Przeczytaj też:Dlaczego psy kaszlą?
Umiar jest konieczny.
To dotyczy wszystkiego, czym karmisz swojego psa. Oczywiście poza karmą przeznaczoną specjalnie dla psów!
Wątroba oferuje pewne bardzo ważne korzyści odżywcze i zdrowotne. Ale zbyt duża ilość wątroby nie jest również dobra. Nie przesadzaj więc z podawaniem tego organu swojemu małemu psiemu towarzyszowi. Bez względu na to, jak bardzo będzie o nią błagał. I kontroluj stolce, aby upewnić się, że podajesz odpowiednią ilość.
Gotowanie wątroby dla psów
Gotowanie wątróbki dla swojego futrzanego przyjaciela nie jest wcale takie trudne. Po prostu trzymaj przyprawy z dala od niej tak bardzo, jak to tylko możliwe. Nawet takie składniki jak masło, sól i inne tego typu dodatki są szkodliwe dla zdrowia Twojego pupila. Więc trzymaj je również z dala.
Instrukcje do gotowania wątroby wołowej, wątroby kurczaka, lub jakiejkolwiek innej wątroby dla psa:
- Po pierwsze, masz wątrobę gotowy przez wyjęcie go z opakowania. Jeśli jest to mrożona wątroba, to proszę rozmrozić organ, a następnie kontynuować.
- Opłucz wątrobę wołową lub drobiową przy użyciu chłodnej wody. W ten sposób usuwamy wszystkie resztki i zanieczyszczenia, które mogły przylgnąć do wątroby z całego opakowania.
- Do dużego lub średniego garnka z wrzącą wodą włożyć wątrobę i przykryć.
- Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy intensywność płomienia. Następnie gotuj wątróbkę na wolnym ogniu przez około 15 minut.
- Kiedy wątróbka stanie się miękka, wyjmij ją z garnka i przełóż na talerz. Pozwól jej ostygnąć, zanim pokroisz ją na małe kawałki do podania.